Ondernemers Vierhouten vrezen komst hulpverleners uit ebolagebieden

Vooral ondernemers in de toeristische sector in Vierhouten maken zich zorgen om de komst van hulpverleners uit ebolagebieden. Sinds dinsdag hebben restaurants en campings al de nodige annuleringen binnen.

Dat bleek donderdagavond tijdens een druk bezochte informatieavond van gemeente Nunspeet en Artsen zonder Grenzen.

Jeanet van Rijssen heeft een restaurant in Vierhouten. “Dinsdagavond stond de telefoon roodgloeiend. Mensen annuleerden omdat ze niet naar het ‘eboladorp’ wilden. Dat zijn zure centen.”

Een collega van haar zei dat als bij een van de hulpverleners ebola geconstateerd zou worden, de toeristische sector in Vierhouten ten dode opgeschreven is.
Artsen zonder Grenzen

In een villa aan de rand van het dorp op de Veluwe worden binnenkort buitenlandse medewerkers van Artsen zonder Grenzen opgevangen. Het gaat om hulpverleners uit bijvoorbeeld landen als Sri Lanka of India, waar de medische zorg wellicht niet toereikend is.

Ze zijn niet besmet en vormen geen risico voor de omgeving, benadrukte Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen. “Ze komen niet met busladingen naar het dorp. Overal in het land zijn al Nederlandse hulpverleners van ons naar huis teruggekeerd.”

Quarantaine

Enkele dorpelingen willen de hulpverleners graag welkom heten, maar “hou ze dan drie weken in quarantaine”, vroegen ze. Coppens wilde daar niet aan. Er is volgens haar geen enkele medische noodzaak ze af te zonderen.

“Maar in de Verenigde Staten gebeurt het wel. Waarom hier niet?” vroeg burgemeester Dick van Hemmen. Daar gaat het om enkele staten, zei Peter Schrooders, arts infectieziektebestrijding van AzG, waar die maatregel al is teruggedraaid. Coppens: “Als de angst toeslaat zoals in Amerika en er wordt aan toegegeven, dan komt de vraag: waarom moeten die mensen naar Nederland?”
Positieve geluiden

Er waren ook positieve geluiden. Dorpelingen die juist de hulpverleners met open armen willen ontvangen. En die vertrouwen hebben in AzG en de GGD die de hulpverleners in de gaten houdt. “Als we nou Nederland eens lieten merken dat wij geen angst hebben voor deze mensen?” vroeg een van hen.

De burgemeester gaat binnenkort in gesprek met ondernemers uit het dorp.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-