Open Monumentendag Nunspeet op zaterdag 13 september 2014

Opening
Dit jaar is het landelijke thema van Open Monumentendag ‘Op reis’. Het Nunspeetse comité heeft besloten bij dit thema aan te sluiten en een aantal activiteiten voorbereid. Om 10.00 uur zal wethouder Leen van der Maas in Elspeet de activiteiten officieel openen op het terrein van de oude brandweerkazerne (Nunspeterweg 1).

Programma Nunspeet
Bij een aantal monumenten worden antieke auto’s geplaatst. De auto’s vertrekken vanaf het marktplein van Nunspeet rond 10.00 uur. Daarbij is ook de folkloregroep actief, onder andere door (gratis) koffie te schenken. De auto’s zijn te bezichtigen bij molen ‘De Duif’ in Nunspeet, molen ‘De Maagd’ in Hulshorst en hotel De Mallejan in Vierhouten. De folkloregroep zal gedurende de dag op verschillende locaties acte de présence geven. Ook is de voormalige lagere school aan de Stationslaan geopend.
In het Rode Kruisgebouw bij de brandweergarage bestaat de gelegenheid om archeologische vondsten te laten taxeren.

Programma Elspeet
In Elspeet is een grote variatie aan oude vervoersmiddelen te bezichtigen, zoals een historische fietsgroep, antieke auto’s, motorfietsen en brommers, een oogstwagen en een kaasbrik met paard, tractoren en antieke kinder- en wandelwagens van rond 1900. Vanaf 10.00 uur staan deze opgesteld naast de oude brandweerkazerne bij de oude Hervormde kerk. De voertuigen zullen in optocht naar Vierhouten gaan, waar bij hotel De Mallejan een stopplaats is. Op de terugweg gaat de route langs molen ‘De Hoop’. In Elspeet zijn diverse kramen opgesteld met o.a. koffie/thee en fris en andere versnaperingen.
Om 11.00 uur en 14.00 uur houdt de dominee een causerie over de Nederlands Hervormde Kerk in deze kerk.

Programma Vierhouten
Bij hotel De Mallejan zal een echte ‘mallejan’ worden opgesteld, die zo mogelijk gedemonstreerd zal worden. Er vinden bij het hotel ook demonstraties plaats van diverse oude ambachten. De optocht van oude voertuigen die vanuit Elspeet komt zal een langere stop maken bij het hotel.

Geopende en te bezichtigen monumenten
Molen ‘De Duif’ (Molenweg 91, Nunspeet)
De voormalige lagere school (Stationslaan 28, Nunspeet)
Molen ‘De Maagd’ (Kapelweg 24, Hulshorst)
Molen ‘De Hoop’ (Molenweg 12, Elspeet)
De Nederlands Hervormde Kerk (Nunspeterweg 5, Elspeet).

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-