Paardenmishandelingen, politie zoekt getuigen in heel Nederland!

Sinds een tijd worden, verspreid over heel Nederland, paarden mishandeld. Ze worden in veel gevallen met een scherp voorwerp bewerkt. Er zijn nu zo’n 60 zware mishandelingen bekend, waarvan zo’n 40 met ernstige verwondingen in en rond hun genitale delen. In een aantal gevallen is mogelijk dezelfde dader verantwoordelijk. De politie wil degenen zo snel mogelijk vinden.

Begin
De hele serie in Gelderland is al een jaar of twee geleden begonnen met een paard in Malden. Buurtonderzoek leverde niets op. Het is toen een tijdje rustig gebleven totdat er een poos daarna ineens meldingen kwamen uit Groesbeek. Vervolgens gebeurde het weer in Malden en daarna weer in Groesbeek.

Verband
De paarden in Gelderland hebben allemaal dezelfde soort verwondingen. Dit soort verwondingen duiken eind oktober 2013 ook op bij paarden in Noord-Holland. In de loop van 2013 wordt duidelijk dat ook in de regio Midden-Nederland, Oost-Brabant en in Limburg paarden op dezelfde manier mishandeld zijn. En er zijn zelfs incidenten bekend in de grensstreken met België en Duitsland.

Verwondingen
Alle paarden hebben snijwonden aan de achterkant van hun lijf, duidelijk en heel bewust veroorzaakt door een mens. Bijna alle getroffen paarden zijn merries. Het is het moedwillig pijn doen en verminken van een dier. Uiteindelijk hebben bijna alle paarden, op een drachtige merrie na, het overleefd maar met enorm veel pijn en angst.

Buiten en binnen
Het overkomt paarden die buiten in de wei staan maar er zijn ook merries aangevallen die binnen stonden, op stal of in een manege. Zelfs merries op leeftijd bleken niet veilig. In het voorjaar en de zomermaanden is het een tijd lang gemiddeld bijna wekelijks raak geweest. In de winter ligt het gemiddelde op één keer per maand.

Locaties
De plaatsen waar hij paarden kiest, de wei, de stal, lijken heel bewust gekozen. Omdat sommige locaties lastig te bereiken zijn, maar er wel fietspaden lopen, zou het bijvoorbeeld kunnen dat hij met een auto reist en een fiets bij zich heeft. Verder lijkt hij steeds zo goed bekend met de situatie dat hij mogelijk al eerder gaat kijken bij de paarden.

Reizen
Het kan een op het oog heel gewoon persoon zijn van wie niemand dit verwacht. Het gebeurt op veel locaties door heel het land. Wanneer er uit wordt gegaan van meerdere daders bestaat de mogelijkheid dat één van hen een reizende dader kan zijn. Iemand die misschien voor zijn werk door heel Nederland moet reizen.

Drang
Dergelijke daders hebben een innerlijke dwang en stoppen niet uit zichzelf. Sterker nog, de angst bestaat dat het wellicht extremer wordt.

Zelf gewond
Het lijkt aannemelijk dat de dader bekend is met paarden. De dader zal in elk geval alles behalve bang zijn voor paarden. Het kan zijn dat hij zelf ook eens gewond is geraakt. Hij kan dus zijn thuisgekomen met onduidelijke bloedplekken op zijn kleren, van zichzelf of van de mishandelde paarden. Hij kan ook een trap gekregen hebben en dus rare grote kneuzingen op zijn lijf hebben.

Stok
Er is onder meer op een locatie waar een mishandeling is gepleegd een stok gevonden waarvan de politie denkt dat deze van de dader kan zijn en mogelijk per ongeluk is achtergelaten. Het is een stok van 1 meter 30 lang. De stok is zeer waarschijnlijk bedoeld als bezemsteel. Opmerkelijk is de ronde knop en de metalen ring aan het uiteinde. De politie wil heel graag weten wie zo’n soort stok herkent, kwijt is of kan koppelen aan iemand.

Stanleymes
Er is ook een mes gevonden dat door de dader gebruikt kan zijn. Het is een blauw/grijs stanleymes dat begin 2014 werd gevonden in een stal in Evertsoord, een klein dorpje in Limburg. Het lag voor een paardenbox waarin een moeilijk benaderbaar paard stond. Het zou natuurlijk kunnen dat de dader dit eerst wel geprobeerd heeft en toen bleek dat het niet ging lukken hij zich snel uit de voeten heeft gemaakt en daarbij het mes is verloren.

Suikerbiet
Verder is er ook nog op een locatie suikerbiet gevonden. Men vond het daar heel vreemd dat die suikerbiet daar opeens lag. Suikerbiet werd in het verleden gebruikt om paarden te voeren maar dat gebeurt eigenlijk nauwelijks meer. Het was ook niet het oogstseizoen voor suikerbiet toen het daar gevonden werd. Waarschijnlijk heeft de dader dit gebruikt om de paarden naar zich toe te lokken en rustig te houden.

Wees alert
Het is heel belangrijk om alert te zijn en het paard in de gaten te houden. Kijk goed of er mensen op bijvoorbeeld een manege lopen die er niet horen. Zodra er iets afwijkt, noteer het of probeer het op een andere manier vast te leggen, bijvoorbeeld door een foto te maken.

Wat te doen
Mocht het dan onverhoopt toch fout gaan en iemand constateert verwondingen aan de achterkant bij een paard die niet zomaar kunnen ontstaan, dan is het belangrijk om een aantal dingen te doen. Om te beginnen bel de dierenarts. Maar bel alstublieft ook meteen de politie. Er is heel veel bewijsmateriaal richting de dader het afgelopen jaar verloren gegaan omdat mensen de verwondingen niet herkenden als mishandeling of omdat mensen meteen zijn gaan opruimen.

Sporen
Om de dader te pakken kan elke aanwijzing cruciaal zijn. Het is dus belangrijk dat er geen sporen verloren gaan. Maak direct foto’s van de situatie, hoe alles is aangetroffen. En blijf verder, behalve van het paard, overal van af om te voorkomen dat er sporen verloren gaan. Elke aanwijzing hoe klein ook, kan uiteindelijk naar de dader leiden.

Ook slachtoffer
De politie wil graag in contact komen met mensen die zich nu pas realiseren dat hun paard ook zoiets is overkomen. Als mensen zo’n dergelijke mishandeling nog niet hebben gemeld, meld dit alstublieft alsnog bij de politie.

Vragen politie

  • Wie heeft er een vermoeden wie er verantwoordelijk zijn voor de paardenmishandelingen, mogelijk aan de hand van de stok, het stanleymes, de suikerbiet, de plaatsten waar is toegeslagen en met het gegeven dat ze kunnen omgaan met paarden, één van hen mogelijk door Nederland reist en dat ze bloed op zich kunnen hebben?
  • Wie heeft er verdachte personen in de buurt van paarden gezien die met de zaak te maken zouden kunnen hebben?
  • Wie is er mogelijk getuige geweest van één of meerdere van de mishandelingen?
  • Wie ziet er iets in het patroon van de plaatsten waar is toegeslagen?
  • Wie herkent de stok of weet er meer over het mes?
  • Wie heeft een paard dat mogelijk ook is mishandeld en heeft dit nog niet bij de politie gemeld?

Reacties

  • Landelijke Eenheid  / Dierenpolitie: 0800-6070 (gratis)
  • Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis)
-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-