Regionale Ambulancevoorziening Witte kruis over op nieuwe ambulance-uniform

Het ambulancepersoneel uit de regio Elburg, Apeldoorn en Zutphen zal vanaf maandagochtend 21 december om 07.00 uur gekleed zijn in de nieuwe ambulancekleding. Het project om de hulpverleners in het nieuw te steken loopt sinds 2018 en de uitvoering ervan nadert nu bijna tot zijn voltooiing.

André van post Elburg

De nieuwe kleding voor ambulancepersoneel werd sinds december vorig jaar door Ambulancezorg Nederland in fases verspreid onder de pakweg 5600 ambulancemedewerkers. Witte Kruis in de regio Noord- en Oost Gelderland is één van de laatste en die de nieuwe kleding in gebruik gaat nemen. Post Elburg, Apeldoorn en Zutphen zullen maandag 21 december aan de beurt zijn. De overige posten van de regio Noord- en Oost Gelderland, waaronder ook Harderwijk volgen de komende weken. 

Herkenbaar
De huidige ambulancekledinglijn is ruim 15 jaar oud. De kleding heeft ingeboet aan herkenbaarheid. Diverse andere sectoren dragen kleding die veel lijkt op die van ambulancehulpverleners. Diverse andere sectoren, zoals EHBO-ers, evenementenhulpverleners en repatriëringsmedewerkers, dragen kleding die veel lijkt op die van ambulancehulpverleners. Daardoor werd de ambulancekleding minder onderscheidend en herkenbaar.

“Gezien de speciale taken en bevoegdheden van ambulanceprofessionals is het belangrijk dat zij kleding dragen waarin iedereen hen direct herkent” vertelt Han Noten, voorzitter Ambulancezorg Nederland (AZN). Noten: “De afgelopen periode heeft de ambulancesector hard gewerkt aan een nieuwe, moderne en herkenbare kledinglijn. De nieuwe kleding is nu bovendien beschermd en daarmee exclusief voorbehouden aan de Nederlandse ambulancezorg”.

Zelfde vak, beter pak
De kleding is echter het enige dat anders is. De mensen in de nieuwe kleding zijn de vertrouwde ambulancehulpverleners met dezelfde bevoegdheden, kennis en kunde als hun collega’s in de huidige groen/gele ambulancepakken. De kleuren van het nieuwe pak zijn rustgevender en de vormen zijn rond en vriendelijk, zegt ontwerpster Karin Slegers. Daar is voor gekozen om minder agressief over te komen. ,,De mensen komen ook in ouderenzorgcentra en daar moeten de bewoners niet meteen schrikken. Maar het is wel belangrijk autoriteit uit te stralen, daarom is er wel schoudervulling.’’

Winterjas voorzijde
Winterjas achterzijde
Veiligheidsvest voorzijde
Veiligheidsvest voorzijde
Zomerjas voorzijde
Zomerjas achterzijde
-advertentie-
-advertentie-