Staatsbosbeheer: Wilde zwijnen voeren is verboden!

Staatsbosbeheer roept bezoekers op om wilde zwijnen niet te voeren. Het is gevaarlijk als wilde zwijnen mensen associëren met eten. De wilde zwijnen worden opdringerig en dat is gevaarlijk voor mensen, hun honden en voor de wilde zwijnen zelf. Met name rond Radio Kootwijk, Kootwijk en Hoenderloo vertonen groepen wilde zwijnen door voeren op dit moment onnatuurlijk gedrag. Ze komen naar mensen en soms zelfs auto’s toe langs wegen.  Staatsbosbeheer gaat met communicatiemiddelen bezoekers en bewoners informeren dat wilde zwijnen voeren wettelijk verboden is én gevaar oplevert.

Het kan leiden tot ongelukken, want een wild zwijn is een groot dier met flinke tanden en slagtanden.  Ook is de kans op een aanrijding daardoor groter. Bovendien is voeren slecht voor de wilde zwijnen. Het verstoort hun natuurlijk gedrag en natuurlijke voedselevenwicht. Het heeft een negatief effect op hun gezondheid.

Rond Radio Kootwijk leven verschillende groepen wilde zwijnen. Een ontmoeting met een wild zwijn, tijdens een wandeling in de omgeving van Radio Kootwijk is altijd een bijzonder moment. Normaal staat de wandelaar even oog in oog  met het wild zwijn, maar daarna zal het dier weg lopen.

Wilde zwijnen die naar mensen  toe komen is onnatuurlijk en ongewenst gedrag. Een wild zwijn is een slim dier en leert snel. En eenmaal aangeleerd ongewenst gedrag is niet zomaar afgeleerd. Het voeren leidt er uiteindelijk toe dat Staatsbosbeheer helaas genoodzaakt is om de wilde zwijnen af te schieten die gevaarlijk gedrag vertonen.

Maatregelen
Rond Radio Kootwijk komen borden ‘Wilde zwijnen, -verboden te voeren’ en infopanelen op verschillende plekken. Boswachters gaan bezoekers extra aanspreken op hun gedrag. En er gaan posters naar recreatieondernemers in de omgeving Kootwijk en Hoenderloo.

Wild kijken
Een ontmoeting met een wild zwijn en andere wilde dieren in hun natuurlijke omgeving faciliteert Staatsbosbeheer graag. Daarom organiseert Staatsbosbeheer diverse wildexcursies op de Veluwe onder begeleiding van een boswachter. Ook zijn er wildkijkschermen waar de bezoekers zelfstandig kunnen gaan kijken. Deze staan op plekken waar de kans groot is om wilde dieren te zien. Aan de  Alverschotense weg bij Radio Kootwijk en in het Spelderholt bij Hoenderloo staan zulke wildkijkschermen. Een compleet overzicht van de kijkschermen op de Veluwe, zie http://www.staatsbosbeheer.nl/wildkijkenVeluwe Daar zijn bezoekers welkom. Voeren is overal verboden. Het zijn wilde dieren in de natuur.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-