Tot 12 jaar cel geëist voor gewelddadige woningoverval Arthur Briëtstraat Nunspeet

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep tegen een 43-jarige en een 28-jarige man respectievelijk twaalf en tien jaar cel geëist. In de visie van het OM hebben zij zich schuldig gemaakt aan twee gewelddadige woningovervallen op 6 juli 2013 in Nunspeet en een maand eerder in Doetinchem. Tegen een derde verdachte (29 jaar) eiste het OM zeven jaar cel. Hij was alleen betrokken bij de woningoverval in Nunspeet.

De zeer brute en gewelddadige woningoverval in Nunspeet werd gepleegd net na middernacht. Rond 00.15 uur belden verdachten bij de woning aan. De mannelijke bewoner van het echtpaar dat op het adres woonde, deed open. Verdachten drongen binnen en werkten kort daarna de man tegen de grond. Ze pasten veel geweld toe waarbij beide bewoners doodsangsten uitstonden. De advocaat-generaal: “Het met je hoofd een aantal malen tegen de grond worden geslagen, het bedreigen met messen, dat/die zelfs tegen je keel worden aangehouden, het met een kussen op je hoofd drukken zodat je geen adem meer krijgt. En dat alles terwijl op hetzelfde moment ook je echtgeno(o)t(e) wordt belaagd, zonder dat je op dat moment weet wat hem/haar precies overkomt. Dit alles gepaard met ernstige, en met wapens kracht bij gezette, bedreigingen met de dood. Zo iets gruwelijks kan je dus kennelijk niet alleen op straat, wat al erg genoeg is, maar zelfs op een doodgewone dag in je eigen huis overkomen. En dan zijn nog niet eens alle geweldshandelingen genoemd.” Verdachten maakten € 2000, een tablet en twee telefoons buit.

De overval in Doetinchem had een maand eerder plaats, op 7 juni 2013. Daarbij waren twee van de drie verdachten betrokken. Zij waren via de achterdeur de woning binnengedrongen waar op dat moment een echtpaar thuis was. De mannelijke bewoner kreeg een klap in zijn nek waardoor hij viel. Daarna vielen meer klappen en werd gedreigd met een vuurwapen. De buit bedroeg hier enkele honderden euro’s aan cash geld. De bewoners kenden de verdachten. Dat is de reden dat zij uiteindelijk geen aangifte durfden te doen. Desondanks vindt de advocaat-generaal dat er voldoende bewijs in het dossier aanwezig is om beide mannen te linken aan de overval.

De advocaat-generaal vindt dat alleen lange celstraffen recht doen aan de ernst van de feiten en het toegebrachte leed. “Een van de ergste dingen die een mens kan overkomen, is het midden in de nacht in je eigen huis met grof geweld overvallen worden. Dit heeft een zeer grote impact op de slachtoffers die vaak nog lang met de gevolgen kampen. Dat de rechtsorde door zo’n feit ernstig wordt geschokt behoeft al helemaal geen betoog. Dit soort brute en gewelddadige overvallen op de plaats waar ieder mens, óók de verdachten zélf als het hun zou overkomen, zich bij uitstek veilig móet kunnen voelen is een enorm diepe inbreuk op je privé-leven, die jezelf, de buren, de familie, de straat, het dorp of de stad en ieder die ervan hoort schokt.”

De rechtbank veroordeelde de verdachten die betrokken waren bij beide overvallen tot acht jaar cel en de andere verda

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-