Verboden te voeren bij de hertenparken in Nunspeet (Edzard Koningspark en Spoorlaan)

De geiten een boterham voeren of groente meenemen voor de hertjes van onze hertenparken in het Edzard Koningspark en Spoorlaan. Het lijkt zo leuk om de dieren te voeren. Maar heeft u er weleens bij stilgestaan, dat het voor de dieren lang niet altijd gezond is en er zelfs dieren aan overlijden? En weet u ook dat het eigenlijk verboden is om keukenafval te voeren aan dieren? Gezien de negatieve ervaringen met de hoeveelheid aan verschillend aangeboden voer door bezoekers in de afgelopen jaren, is het voeren bij de hertenparken aan de Spoorlaan en het Edzard Koningspark voortaan niet meer toegestaan.

Aangepast voederprogramma

De dieren in de hertenparken krijgen dagelijks hun vitaminen toegediend. Sommige dieren krijgen brokjes, andere dieren krijgen hooi. De verzorgers houden er bij hun dagelijkse zorgronde al jaren rekening mee met al dat aangeboden extra’s van buitenaf. Het gemeentelijk voerbeleid van de dieren sluit aan bij hun voederbehoefte. De dieren krijgen dus niet meer te eten dan dat ze nodig hebben.

Zo goed als het kan, controleren de medewerkers dagelijks of het van buitenaf aangeboden voedsel, dat op diverse plekken in de parken ligt, goed is. Is het brood niet beschimmeld en is de groente niet verrot? En soms is het meegebrachte eten helemaal niet geschikt voor dieren en wordt dit opgeruimd. In dat kader zeggen wij altijd onze hertenparken zijn geen GFT afvalbakken!

Zieke en dode dieren

Helaas gebeurt het elk jaar weer, dat dieren van onze hertenparken overlijden door het goedbedoelde voeren van bezoekers. Sommige dieren, zoals geiten overeten zich van al het voedsel dat ze aangeboden krijgen. Hierdoor worden ze te dik en kunnen erg ziek worden. Bij herkauwers (geiten, schapen en damherten) kan teveel of verkeerd voedsel resulteren in pensverzuring (‘voedselvergiftiging’). Hier kunnen ze aan overlijden. Ook van aardappelschillen en vers brood, maar ook van beschimmeld brood kunnen onze dieren ziek worden.

Opdringerig

In relatie tot die plastic zakjes is er nog een reden om de dieren van onze hertenparken niet meer te voeren: soms worden de dieren ook opdringerig als ze steeds gevoerd worden. Ze verwachten wat lekkers te krijgen van de bezoekers en vooral de geiten en damherten staan dan graag vooraan soms zelfs tegen de afrastering aan met het risico dat ook het plasticzakje op een niet oplettend moment uit de handen van de mensen wordt gegrist.

Kortom: Geniet van uw bezoek aan onze hertenparken, maar doe voortaan uw grote hoeveelheden oud brood en ander groen afval (bijvoorbeeld koolresten, appel- en sinaasappelschillen) in de GFT-bak. Dat is wel zo fijn voor de dieren en de medewerkers van Openbare Ruimte

Voor meer informatie of opmerkingen kunt u contact opnemen met de gemeente Nunspeet.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-