Vier jaar celstraf geëist tegen verdachte woninginbraak Nunspeet

Tegen een 45-jarige man is vandaag een gevangenisstraf geëist van vier jaar, onder andere voor een brute overval op Koelewijns Haringinleggerij in Bunschoten-Spakenburg. Ook wordt de man verdacht van het voorbereiden van een lanskraak, de heling van een auto, een woninginbraak in Nunspeet en het voorhanden hebben van een jammer in Hulshorst, zo laat het OM weten.

De overval op de visgroothandel vond plaats eind 2015. Twee gemaskerde overvallers bedreigden de eigenaar en bedrijfsleider met een vuurwapen en gingen er met de inhoud van de kluis vandoor in een gestolen Audi. In totaal maakten ze zo’n 9000 euro buit. De Audi werd later uitgebrand aangetroffen in Nunspeet. Op basis van camerabeelden werd een van de overvallers herkend, aan zijn manier van lopen en aan het letsel aan zijn linkerhand. Ook tapgesprekken, het aantreffen van voorwerpen op de beelden bij de verdachte, en een tekening van de plattegrond van het bedrijf, leverden bewijs tegen de 45-jarige verdachte.

Bij zijn aanhouding in januari 2016 werden in de vakantiewoning in Hulshorst waar hij verbleef voorwerpen gevonden waarmee een kraak met thermische lansen kan worden gepleegd. Met een thermische lans kan een kluisdeur worden open gebrand. De leverancier kon zich de aankoop herinneren. Op de laptop van verdachte bleek dat sites waren bezocht over plofkraken en goederen die gebruikt worden bij het plegen van een plofkraak. En uit tapgesprekken kwam naar voren dat de verdachte samen met anderen ‘een klapper’ zou gaan maken. Ook werd tijdens de doorzoeking een gestolen Audi A5 met valse kentekenplaten gevonden en een jammer in beslag genomen.

Tenslotte kwam deze verdachte in beeld voor een woninginbraak in Nunspeet op 15 september 2015. In de betreffende woning was een kluis opengeslepen en geld en sieraden weggenomen. Op de muur achter de kluis werd bloed aangetroffen. Het DNA van het bloed komt overeen met dat van de verdachte.

De officier van justitie vond al deze feiten bewezen en sprak van ‘zeer ernstige misdrijven’. Een lanskraak kan leiden tot grote schade en gevaar voor mensen. En de impact van de gewelddadige overval in Bunschoten, die ze grof en gewetenloos noemde, was groot op de twee slachtoffers. Hun vorderingen moeten dan ook worden toegewezen. Gelet op het tijdsverloop van het onderzoek, het omvangrijke strafblad en eerdere veroordelingen van de verdachte maar vooral de ernst van de feiten, eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vier jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De medeverdachte van de voorbereiding lanskraak is op 30 oktober 2019 veroordeeld tot een celstraf van zes maanden.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-