Bijeenkomst Ondernemersnetwerk tegen armoede

Op dinsdag 10 maart is in het gebouw van Prominent aan de Energieweg in Nunspeet een tweede bijeenkomst georganiseerd door het bestuur van Regio-ondernemers, een ondernemersclub van de Woord en Daad, een christelijke organisatie voor ontwikkelingshulp. De goed gevulde zaal met ondernemers luisterde -na de opening door voorzitter André van Stuijvenberg- naar generaal buiten dienst Arie T. Vermeij. In de jaren negentig was hij één van de opvolgers van Thom Karremans in Bosnië. Meer recent leidde hij enkele jaren als tweede man de complete NAVO missie in Afghanistan, bestaande uit 11.000 militairen.

Vermeij verteld gedreven over zijn aanpak tijdens de verschillende missies. “Als er iets is wat ik in alle jaren heb gezien is dat je mensen een toekomst moet geven. Je moet de jeugd laten ruiken aan goed onderwijs en werk, dat blijft hangen, daar willen ze meer van. En dat hebben we ook in Afghanistan gedaan. Het is misschien nog steeds onrustig, maar er is veel bereikt daar. De Afghanen moeten het na beëindiging van de vredesmissie nu zelf waar maken.” De sceptische geluiden die zo nu en dan opduiken over het resultaat van de missies verwerpt Vermeij. “Wij doen ons werk, het is aan de politiek om verantwoording af te leggen, maar ik vind wel degelijk dat we daar veel hebben bereikt. We hebben bijvoorbeeld in één jaar een hele belangrijke asfaltweg aangelegd van maar liefst 180 kilometer, in Nederland duurt dat iets langer… Feit is ook dat we de jongeren hebben laten zien welke toekomst mogelijk is door onderwijs en werk, daar willen ze meer van.”

Bijna een uur lang wist Vermeij -gekleed in ceremonieel tenue en bekleed met medailles- de zaal te boeien. Aan het eind van zijn betoog maakte hij de toespitsing op het project van de Regio-ondernemers. “U bent actief voor een project in Sri-Lanka, een bijzonder land. Er is daar lange tijd gevochten, uiteindelijk heeft dat geleid tot een enorm achtergestelde groepering in dat land: de Tamil Tijgers. Het is belangrijk om juist die groepering een toekomst te geven, alleen dan kun je zo’n conflict oplossen.”

Uit de bijdrage Woord en Daad medeweker Wilhelm Doeleman  bleek dat het project in Sri Lanka gericht is op de Tamil Tijgers. “Ongeveer 830 gezinnen worden geholpen met vakopleidingen en werk. In oktober krijgt u gelegenheid het project te bezoeken en met eigen ogen de resultaten te zien.”

Tot slot sprak Harm Jan Polinder als secretaris van het netwerk de ondernemers toe. “Samen willen we dit jaar 18.000 euro binnen halen voor dit project, bijna 10.000 euro is inmiddels door ondernemers toegezegd. Het mooie aan dit project is dat het heel meetbaar is, elk kwartaal krijgen we te zien wat de vorderingen zijn.” Na afloop was er gelegenheid om te netwerken. Als afronding van de avond werd door de architecten Slaa en van Asselt een rondleiding gegeven door het gebouw van Prominent. Meer weten over Regio-ondernemers West Veluwe? Neem contact op met de secretaris via harmjan@mediadvies.com.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-