CT-scan van het hart mogelijk in ziekenhuis St Jansdal Harderwijk

Sinds half november is het mogelijk om in Ziekenhuis St Jansdal een CT-scan van het hart te laten maken. Bij mensen die pijn of druk op hun borst hebben, kan hiermee snel worden uitgesloten of deze klachten worden veroorzaakt door problemen met het hart. Gelukkig kunnen zij in de meeste gevallen met een gerust hart weer naar huis.

“Als mensen pijn of druk op hun borst voelen, zijn zij in eerste instantie vaak bezorgd over hun hart,” vertelt cardioloog Kirsten Sybrandy. “Dat is logisch, maar vaak zijn deze klachten niet te wijten aan hartproblemen en zijn ze gelukkig onschuldig. Als wij vermoeden dat verstoppingen van de kransslagaders van het hart niet de oorzaak is, willen wij deze mensen natuurlijk graag zo snel mogelijk geruststellen. Voorheen moesten wij patiënten dan voor beeldvormend onderzoek doorsturen naar het ziekenhuis in Amersfoort. Nu wij zelf deze CT-scan van het hart kunnen maken is dat niet meer nodig.”

Goed zicht op de kransslagaders
Om het onderzoek te kunnen doen is een speciaal software pakket voor de CT-scan bij de afdeling Radiologie aangeschaft. Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt, waarmee het hart plakje voor plakje worden weergeven. De computer legt de opnames op elkaar waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat. Kirsten: “Tijdens het onderzoek kunnen wij kransslagaders goed in beeld brengen en meten of er sprake is van aderverkalking. Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur en is weinig belastend voor een patiënt. Bij het maken van de scan zijn een radioloog, cardioloog en twee radiologielaboranten betrokken. Zij hebben hiervoor een specifieke scholing gevolgd.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-