Nederlanders weten niet wat te doen na aanraking met eikenprocessierups

Sinds enkele jaren worden we tijdens de zomermaanden geplaagd door processierupsen. Kaal gevreten eikenbomen en ernstige jeuk hinder bij spelende kinderen en omwonenden zijn de meest bekende gevolgen. Ook in en rondom de gemeente Nunspeet hebben wij er last van. Dat is te zien aan het rood-wit lint dat om de eikenbomen zit. 

Ruim 8 op de 10 Nederlanders weten niet wat ze moeten doen na aanraking met de eikenprocessierups of met berenklauw. Ze denken daarentegen wel te weten wat ze moeten doen bij een beet van een teek of een insect, maar geven vervolgens het verkeerde antwoord. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

In de zomer met het mooie weer krijgen veel mensen te maken met zomerse kwaaltjes. Zij worden bijvoorbeeld gestoken door een insect of komen in aanraking met de eikenprocessierups of berenklauw. De eikenprocessierups zorgt dit jaar al vroeg voor veel overlast door het warme weer. Na aanraking krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie. 88% van de ondervraagden heeft geen idee wat ze dan moeten doen. Belangrijk is om de eventuele brandharen te verwijderen met plakband of kleefpleister, en de huid te spoelen met veel (lauw) water. Na aanraking met berenklauw moet de huid gewassen worden met lauw water en zeep. De plek moet daarna uit de zon gehouden worden. Dit wist 8% van de ondervraagden.

-advertentie-
-advertentie-