Nieuw in Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk: Hartziekten opsporen met 3D-echo

De cardiologen van Ziekenhuis St Jansdal beschikken sinds kort over de nieuwe 3D-echocardiografie, waarmee zij hartziekten nog beter en nauwkeuriger kunnen opsporen. Met deze 3D-echo kan een volledige en overzichtelijke opname van het hart gemaakt worden, zonder dat er informatie verloren gaat.

Echocardiografie vormt de basis voor het vaststellen en behandelen van de meeste hartziekten en is daarom onmisbaar in de dagelijkse praktijk. Bij echografie worden met behulp van ultrageluidsgolven bewegende beelden van het hart gemaakt. Zo kunnen cardiologen de werking van zowel de hartspier als de vier hartkleppen beoordelen.

Volledig en overzichtelijk

Cardioloog Ferry Alsemgeest vertelt dat het tot voor kort met de ‘ouderwetse’ tweedimensionale echo alleen mogelijk was om het hart in één vlak in beeld te krijgen. “Hierdoor werd er steeds slechts een ‘plakje’ van het hart zichtbaar. De cardioloog moest al die plakjes in zijn hoofd samenvoegen om de beelden te kunnen interpreteren. Met de nieuwe geavanceerde 3D-echocardiografie kan een volledige en overzichtelijke opname gemaakt worden. Dit is heel logisch, aangezien het hart zelf ook een driedimensionaal orgaan is.”

Voordelen

De nieuwe 3D-echo heeft volgens Alsemgeest dan ook een aantal belangrijke voordelen: “De pompfunctie van het hart kan met 3D-echo nauwkeuriger bepaald worden dan met 2D-. Afwijkingen aan de hartkleppen kunnen overzichtelijker en vollediger afgebeeld worden, zodat direct duidelijk is wat precies het probleem is. Hartchirurgen kunnen zo al vóór de operatie de te opereren hartklep in het kloppende hart van alle kanten bekijken. Hierdoor kunnen zij al voordat ze de eerste snede zetten, hun strategie bepalen.”

De geavanceerde 3D-echocardiografie wordt gebruikt bij zowel de echo’s waarbij het hart vanaf de borst wordt bekeken, de zogenaamde transthoracale echo’s, als de echo’s waarbij het hart vanuit de slokdarm wordt bekeken, de zogenaamde slokdarmecho’s. De afdeling cardiologie van het St Jansdal heeft hiermee een kwalitatief hoogstaande en geavanceerde techniek in huis.

-advertentie-

Hallo, ik ben Melvin!

Profile Photo

Melvin Bakker

In en rondom Nunspeet

info@melvinbakker.nl

-advertentie-